19 січня у читальній залі Прилуцького технічного фахового коледжу відбувся історичний вектор (до Дня Соборності України) «НА ПЕРЕХРЕСТІ ЧАСІВ І ДОЛЬ».

   Під час заходу студентська молодь у режимі онлайн змогла поспілкуватися із доктором історичних наук, професором, завідувачем кафедри історії України Ніжинського державного університету імені Миколи Гоголя Євгеном Луняком. У жовтні 2014 році Євген Луняк добровольцем пішов у горнило бойових дій — він у складі танкової дивізії, від якої залежало життя захисників Донецького аеропорту, брав участь у антитерористичній операції на Сході України.

   У липні 2015 року став засновником громадської організації Ніжинська спілка ветеранів АТО. Пан Євген розповів учасникам заходу про відмінності між українцями по обидва береги річки Збруч, які були розділені імперіями Габсбургів та Романових, детально зупинився на передумовах та причинах злуки ЗУНР та УНР, проаналізував парадигму співпадіння очікуваного з реальним після 22 січня 1919, а також побажав молоді завжди залишатися собою, відстоюючи право свого народу на мир і процвітання, висловлювати власну думку і не боятися розкривати свій потенціал.

   До аудиторії звернуся директор закладу Павло Черніков, який провів паралелі між минулим і теперішнім України, дав оцінку історичним аспектам формування українства на фоні різних епох, підкреслив роль і значимість патріотичних настроїв у розрізі сьогодення і зачитав поезію «Чекає мати сина із війни…», присвячену загиблими ветеранам АТО, які свого часу навчалися у коледжі.

   Приємно зазначити, що гостею заходу стала директорка Прилуцького краєзнавчого музею імені Василя Маслова Тетяна Зоць. Пані Тетяна презентувала гостям бібліотеки цікаву розповідь про участь прилучан у національно-визвольній революції 1917-1921 рр., особливості розвитку нашого міста у цей період, роль окремих постатей у формуванні української самоідентичності. Особливе зацікавлення у молодіжному середовищі викликали документальні світлини та копії документів, оригінали яких знаходяться зараз у фондах музею.

   Завершальним етапом зустрічі став виступ завідувачки циклової комісії соціально-гуманітарних дисциплін, викладачки суспільних дисциплін Вікторії Колейко, яка привітала присутніх із прийдешнім святом і процитувала слова В’ячеслава Липинського, який сказав колись: «Ніхто нам не збудує держави, коли ми її самі не збудуємо, і ніхто з нас не зробить нації, коли ми самі нацією не схочемо бути.»

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *